Fitonutricijenti
Termin “fito” izvire iz grčke reči koja znači biljka. Fitonutricijenti su određene organske komponente biljaka i za ove komponente se smatra da poboljšavaju zdravlje ljudi. Voće, povrće, cerealije, mahunarke, koštunjavci i čajevi su bogati izvori fitonutricijenata. Nasuprot tradicionalnim nutricijentima (proteinima, masnoćama, vitaminima i mineralima) fitoproteini nisu “esencijalni” za život, stoga neki ljudi više vole termin “fitohemikalije”.
Rui Hai Liu, M.D. Ph.D., Vanredni Profesor Nauke o Hrani na Kornel Univerzitetu, je istraživao antioksidantske aktivnosti u raznom voću. Dr. Lui procenjuje da verovatno postoje na hiljade fitonutricijenata u biljnoj hrani i da svaki radi sa drugima kako bio obavljao brojne zaštitne funkcije. Ovo uključuje stimulisanje imunološkog sistema, štiti od oštećenja koju nanose slobodni radikali i zaustavlja rast (neželjenih) ćelija.
Koje su glavne vrste fitonutricijenata?
Neke od opštih vrsta fitonutricijenata uključuju:
Karotenoide
Flavonoide (Polifenole), uključujući Izoflavone (Fitoestrogene)
Inozit Fosfate (Phytates)
Lignane (Fitoestrogene)
Isothicianate i Indole
Fenolska Ciklična jedinjenja
Saponine
Sulfide and Thiole
Terpene
O Karotenaidima
Od svih fitonutricijenata, oni o kojima se najviše zna su karotenoidi, crveni, naranžasti i žuti pigmenti u voću i povrću. Karotenoidi koji se načešće nalaze u povrću su dole navedeni zajedno sa uobičajenim izvorima ovog jedinjenje. Voća i povrća koje imaju veliku količinu karotenoida štite ljude od izvesnih kancera, srčanih oboljenja i degeneracije mišića koji su povezani sa starosnom dobi.
Uobičajeni izvori karotenoida u hrani
alfa-karoten – šargarepa, moringa
beta-karoten – lisnati zeleniš i žuto povrće (kao što su brokoli, slatki krompir, bundeva, šargarepa, moringa)
beta-kriptoksantin- citrusi, breskva, kajsija
lutein – lisnati zeleniš kao što je kelj, spanać, repa, moringa
licopene- krompiri, crveni grejpfruit, lubenica, guava *
zeaksantin- jaja, citrusi, zeleno povrće, moringa
O Polifenolima
Polifenolična jedinjenja su prirodni sastojci veoma raznovrsnih biljaka.Takođe ih znamo i kao sekundarne biljne metabolite. Prehrambeni proizvodi koji su bogati izvori polifenola uključuju: crni luk, jabuku, čaj, crveno vino, crvene grejpove, sokove grejpa, jagode, maline, borovnice, brusnice i izvesne koštunjavce. Uobičajenkoličina konzumiranja polifenola/flavonoida u Americi nije priecizno određena, većim delom stoga što trenutno nema Američke nacionalne baze prehrambenih proizvoda što se tiče ovog jedinjenja (USDA naučnici i njihove kolege su u procesu razvoja baze podataka za namirnice bogate polifenolima). Naučnici u Laboratoriju za Strukturu Namirnic Beltilskog Centra za Istraživanje Ljudske Ishrane trenutno razvijaju novu metodologiju za tačno merenje polifenola u namirnicama. Polifenoli se mogu klasifikovati ili kao ne-flavonoidi ili kao flavonoidi. Flavonoidi – kvercetin i katehini – su najobimnije izučavani polifenoli koji su povezani sa apsorpcijom i metabolizmom.
Ne-flavonoidni Izvori
elagična kiselina – jagoda, borovnica, malina, kumarin
Flavonoidni Izvori
antocijani – voće
katehini – čaj, vino
flavanoni – citrusi
flavoni – voće i povrće
flavonoli – voće, povrće, čaj vino
izoflavoni– soja
Na koji način fitonutricijenti štite od bolesti?
Ovo što sledi su najčešće iznošeni mehanizmi na koji način fitonutritienti mogu da zaštite ljudsko zdrvlje. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se sigurno utvrdio mehanizam delovanja različitih fitohemikalija. Fitonutricijenti mogu:
Ponašati se kao antioksidansi
Poboljšati imunološki odgovor
Poboljšati ćelija-ćelija komunikaciju
Izmeniti promet (metabolizam) estrogena
Pretvoriti se u vitamin A (beta-caroten se metabolizuje – hemijskim putem u organizmu pretvara se – u vitamin A)
Izaziva smrt kancerogenih ćelija (apoptoza)
Oporavlja DNA oštećenja nastala pušenjem i usled izlaganja drugim toksinima
Detoksicira karconegene aktiviranjem citohroma P450 i faze II enzimskog sistema
Kakav je trenutno status na polju fitonutritivnih istraživanja?
Populacione studije su povezale konzumaciju voća i povrća sa smanjivanjem rizika od hroničnih oboljenja uključujući i specifične kancere i srčana oboljenja. Dok je interesovanje medija i potrošača za fitonutricente i funkcionalne prehrambene proizvode daleko ispred utemeljenih dokaza koji bi dokumentovali zdravstvene benefite ovih namirnica ili komponenata namirnica za ljude, dolazi do izuzeztnog širenja fitonutritivnih istraživanja. Za sada, izgleda da efikasna strategija za smanjivanje rizika od kancera i srčanih oboljenja jeste da se uveća konzumiranje namirnica bogatih fitonutritientima uključujući voće, povrće, cerealije i čajeve.
Izvod iz WebMD, ceo tekst: http://www.webmd.com/diet/phytonutrients-faq
Recent Comments